Ontbijtkoek; wie kent het niet? Vroeger at ik vaak een dikke plak met een laag roomboter en dat is stiekem nog steeds een van mijn guilty pleasures. Tot een paar jaar geleden kende ik alleen de naturel ontbijtkoek van Peijnenburg, maar als je nu in de schappen van de supermarkt kijkt, vind je meer dan 30 verschillende soorten. Van de volkoren tot de light variant, maar ook smaken als blauwe bosbes, kaneel en gember. Je kunt het je zo gek niet bedenken, of ze hebben er wel een variant van gemaakt.
Helaas is ontbijtkoek voornamelijk een combinatie van meel en een hoop suiker en is het dus helemaal niet zo gezond. En een bron van vezels? Dat is het ook niet. Een plakje ontbijtkoek geeft je vaak nog geen gram aan vezels. Dus vond ik het tijd om zelf een poging te wagen tot het maken van een gezonde variant. In eerste instantie leek het me een hele klus, maar dit viel reuze mee en voor je het weet heb je een heerlijke, gezonde ontbijtkoek gebakken, met minder suiker en meer vezels; dat willen we!
Wat heb je nodig:
- 300gr roggemeel
- 250ml melk
- 4 eetlepels speculaaskruiden
- 1 vanille stokje
- 2 eieren
- 3 eetlepels dadelstroop
- 1 eetlepel honing
- Handje walnoten
- Handje rozijnen
- Snuf zout
- 1 eetlepel bakpoeder
- Cakeblik
- Bakpapier
Hoe maak je het (zo’n 12 plakken):
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Schraap het vanille stokje uit in een kom en hak de walnoten fijn
- Voeg vervolgens alle ingrediënten in de kom en spatel het mengsel goed door elkaar tot een egaal beslag
- Bekleed het cakeblik met bakpapier of vet hem in met een beetje kokosolie, up to you
- Schenk het beslag in het cakeblik en zet in de oven voor 30 tot 40 minuten (elke oven is anders, check tussendoor even hoe het gaat met de ontbijtkoek)
- Check of de ontbijtkoek gaar is door er met een satéprikker in te steken. Komt de satéprikker er droog uit? Dan kun je hem uit de oven halen
- Laat de ontbijtkoek afkoelen en snijd hem hierna in plakken. Enjoy!
Hoe bewaar je het?
Het grote voordeel is dat je de plakken gewoon in kunt vriezen. Heb je zin in een plak tussen de middag? Dan haal je er ’s ochtends gewoon een uit de vriezer en kun je een paar uur later genieten van een lekker stuk ontbijtkoek!
Let op: hij is wel iets minder luchtig dan de ontbijtkoek die je gewend bent.
Geef een reactie