Bereidingstijd: 75 minuten
Ik kon me de laatste keer niet eens meer herinneren dat ik aardappelen op had en dus was het de hoogste tijd om hier weer eens iets mee te maken. Gekookte aardappelen is niet echt (lees: totaal niet) mijn ding, maar uit de oven mét schil vind ik heerlijk. Het idee om een ovenschotel vol groenten en met lekkere kruiden als rozemarijn en tijm te maken kwam dus al snel in me op.
Op de blog van Lisa goes Vegan las ik wat interessante informatie over het bereiden van tofu. Ik vond tofu best oké, maar het bleef toch iets waar – wat je ook doet – niet heel veel smaak in komt. Nu blijken er best wat factoren te zijn waar dit aan kan liggen en waar ik nog niks vanaf wist. Dáárom lukte het me dus nooit zo goed haha!
Je kunt tofu dus het best eerst zo droog mogelijk deppen. Hierdoor wordt hij sowieso al wat meer knapperig. Vervolgens moet je ‘m niet marineren in de olijfolie, want olie vormt een laagje over de tofu waardoor er geen smaken meer opgenomen kunnen worden. Weer wat geleerd!
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 400 gr krieltjes in schil
- Verse tijm
- Verse rozemarijn
- 1 winterpeen
- ½ courgette
- 250 gr cherry tomaten
- 1 rode ui
- ½ chilipeper (als je het wat pittiger wilt, anders kun je ‘m weglaten)
- Teentje knoflook
- 375 gr tofu
- 150 gr oesterzwammen (of paddenstoelen/champignons)
- 4 eetlepels sojasaus
- Olijfolie
- Peper en zout
Hoe maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd de tofu in repen van ongeveer 1 cm dik
- Doe de repen in een schaal en marineer ze met de sojasaus, peper, zout en wat verse rozemarijn en tijm. Laat dit zo’n 15 minuten staan zodat alle smaken lekker in de tofu kunnen trekken
- Snijd ondertussen alle groenten, de rode ui en aardappelen in grove stukken en doe het bij elkaar in de ovenschaal
- Besprenkel met een scheutje olijfolie
- Pers de knoflook uit of snijd het heel fijn en doe ook in de ovenschaal
- Hussel alles door elkaar, samen met de rozemarijn en tijm
- Als laatst besprenkel je ook de tofu repen met wat olijfolie en leg je ze bovenop, zodat ze lekker knapperig kunnen worden in de oven
- Zet de ovenschotel in de oven voor ongeveer 45 minuten
Een heerlijk gerecht vol groenten, daar houden we van! Het snijden kost wat werk, maar eenmaal in de oven is het een kwestie van wachten tot je kunt genieten van dit gerecht.
Aardappel fan? Probeer ook eens te variëren met een gerecht met zoete aardappel. Bijvoorbeeld een gepofte, gevulde zoete aardappel of een stamppot.
Smakelijk!
Geef een reactie