Tijdens mijn reis door Azië heb ik in Java zelf tempeh mogen maken. Tempeh is een blok met gefermenteerde sojabonen; klinkt misschien niet erg smakelijk, maar dat is het wel! Waar ik ze heb gemaakt, mochten we het zelf uit hibiscusbladeren halen, bakken met een hoop kruiden en tenslotte lekker opeten. Hier in Nederland liggen ze voorverpakt in de supermarkt en zijn ze toch ietsje minder lekker dan daar, maar goed gemarineerd kun je er heerlijke gerechten mee maken! Het is erg smaakvol en is een goede vleesvervanger in Aziatische gerechten.
De tempeh in dit gerecht gecombineerd met veel groenten en sesamzaadjes is in ieder geval een echte aanrader!
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 250gr tempeh
- 250gr champignons
- Halve stronk broccoli
- 250gr sugar snaps
- 60gr sesamzaadjes
- Sojasaus
- 2 theelepels sambal
- 350gr rijst
- Olijfolie
- Peper & zeezout
Hoe maak je het:
- Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking
- Snijd de tempeh in kleine blokjes en doe ze in een schaaltje
- Doe 2 eetlepels olijfolie samen met 1 tot 2 theelepels sambal en een scheutje sojasaus bij de tempeh in het schaaltje en roer het door elkaar. Laat het even staan zodat alle smaken goed intrekken
- Snijd de broccoli en champignons grof en wok ze met de sugar snaps en met een scheutje olijfolie en peper en zout voor ’n minuut of 5
- Bak de tempeh zonder olie in een andere pan tot het aan alle kanten wat bruin wordt
- Ondertussen rooster je in een droge pan 60gr sesamzaad
- Voeg 3 eetlepels sojasaus toe aan de groenten en wok voor een paar minuten
- Schep alles op een kommetje en strooi de geroosterde sesamzaadjes eroverheen
Lekker snel klaar en mocht je wat over hebben, dan kun je het makkelijk bewaren in de koelkast en de dag erna meenemen als lunch. Dubbel genieten!
Smakelijk!
Geef een reactie