Lente betekent asperges! Het aspergeseizoen is begonnen en daar moet natuurlijk gebruik van worden gemaakt. Ik hou wel van een lekker soepje op zijn tijd, dus besloot ik een heerlijke aspergesoep te maken. Asperges zijn goed voor je hele lichaam, ze zitten namelijk boordevol goede vitamines en mineralen en ze bevatten nauwelijks calorieën.
Wat heb je nodig voor 2 personen:
- 500gr witte asperges
- 800ml groentebouillon
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- 50gr boter
- 2 eetlepels bloem
- Peper
- Optioneel: stokbrood om erbij te serveren en verse kruiden (bv. peterselie) om te garneren
Hoe maak je het:
- Leg de verse asperges voor 20 minuten in een schaal met koud water
- Snijd zo’n 2 cm van de onderkant af, schil ze hierna met een dunschiller (de schillen niet weggooien) en snijd de asperges in stukken
- Snijd de knoflook en ui fijn en bak deze samen met wat olijfolie en peper in een pan
- Voeg vervolgens de stukken asperges en de schillen erbij en bak voor zo’n 5 minuten
- Breng alles samen met 800ml groentebouillon aan de kook en laat pruttelen voor zo’n 20 minuten
- Ondertussen: om de aspergesoep te binden, meng je de boter samen met de meel (roux). Dit doe je door de boter te smelten in een grote pan (hierin komt uiteindelijk de soep) en vervolgens de meel eraan toe te voegen. Roer het goed door, en haal de pan met de roux vervolgens van het vuur.
- Na 20 minuten haal je de pan met asperges van het vuur en scheid je de bouillon in een andere pan van de asperges en schillen. Giet de hete bouillon in de pan met de roux en roer het goed door, totdat alle klontjes zijn opgelost
- De schillen scheid je van de asperges. Gooi de schillen weg en voeg de asperges toe aan de soep
- Laat de soep voor 5 minuten koken en roer er af en toe even doorheen
- Haal de aspergesoep van het vuur en pureer met de staafmixer
Het is even puzzelen en het kost wat tijd, maar geloof me; het resultaat is een heerlijke, romige aspergesoep. Serveer met wat stokbrood. Smakelijk!
Geef een reactie